Subsidie en Financiëring

Er zijn talloze opties om de verduurzaming van je woning te financieren. Investeren in het verduurzamen van je woning gaat om grote bedragen. Hoewel de besparing op jouw lasten dermate hoog is dat je de investering altijd terugverdient, kunnen we ons goed voorstellen dat je graag de diverse mogelijkheden eens rustig tegen elkaar wilt afwegen en hierover geïnformeerd wilt worden.

Wil je geheel kosteloos en vrijblijvend bezoek hebben van een van onze financieel adviseurs, dan komen wij graag bij jou langs. Zo’n bezoek duurt doorgaans zo’n anderhalf uur en verplicht je tot niets. Wij brengen dan voor jou de verschillende opties met de daarbij behorende voor- en nadelen helder voor je in beeld en kunnen je desgewenst helpen met het aanvragen van de gewenste lening!

Subsidie

De rijksoverheid wil woningeigenaren zoveel mogelijk stimuleren op het gebied van duurzaamheid. Daarom biedt zij per maatregel(en) subsidies aan die ongeveer 30% van de verduurzamingskosten dekt, wat het voor jou nog aantrekkelijker maakt om te gaan verduurzamen. Deze subsidies gelden voor het isoleren van je eigen woning en voor warmtepompen.

Om jou te ontzorgen kunnen wij de subsidieaanvraag geheel voor jou in kaart brengen, indienen en er voor zorgen dat jij zo snel mogelijk de aan jou toegekende subsidies op je rekening ontvangt. Hieronder treft je een overzicht van de subsidies per isolatiemaatregel aan.

Onze doelen

Heb je vragen of suggesties?

Aarzel niet om contact op te nemen.

Volg ons op social media.

Isolatie Subsidies

• Spouwmuur

Je komt in aanmerking voor een subsidie bij minimaal 10 m2 tot maximaal 170 m2. Het bedrag dat je ontvangt per m2 is €8.

• Dakisolatie

De minimale m2 die je moet leggen voor dakisolatie is 20 m2. De maximale subsidie krijg je bij dakisolatie tot 200 m2. Het bedrag dat je ontvangt per m2 is €30

• Zoldervloerisolatie

Het minimale aantal m2 om in aanmerking te komen voor deze subsidie is 20 m2. Je krijgt subsidie tot 130 m2. Het bedrag dat je ontvangt per m2 is €8

• Gevelisolatie

Om in aanmerking te komen voor gevelisolatie zou je minimaal 10 m2 moeten isoleren. En maximaal tot 170 m2. Het bedrag per m2 bedraagt €38.

• Vloerisolatie

Om hiervoor in aanmerking te komen moet je minimaal 20 m2 isoleren. En maximaal tot 130 m2. Het bedrag per m2 bedraagt €11.

• Bodemisolatie

Het minimaal aantal m2 aan bodemisolatie is 20 m2 tot een maximale subsidie van 130 m2. Het bedrag per m2 bedraagt €6.

• Isolatieglas

Voor een subsidie op isolatieglas HR++ heb je minimaal 8 m2 aan glas nodig tot een maximale subsidie van 45 m2. Het bedrag per m2 bedraagt €53.

Subsidies warmtepompen

De hoeveelheid subsidie hangt af van de door jou gekozen warmtepomp. Voor een hybride warmtepomp krijg je tussen de €1.950 en €3.000 subsidie. Voor een volledige lucht/waterwarmtepomp
is het subsidiebedrag €1.950 tot €3.750. Voor een bodem-warmtepomp start het subsidiebedrag wat hoger, namelijk bij €3.750 en loopt op tot €5.100. Dit zijn natuurlijk indicaties, want het precieze subsidiebedrag per warmtepomp
is afhankelijk van de inhoud, het vermogen en energielabel.

De exacte bedragen per apparaat zijn te vinden op de apparatenlijst op de site van RVO.

Financiëring

Wat zijn jouw mogelijkheden op het gebied van het financieren van je verduurzaming? Er zijn veel mogelijkheden die het jou
erg gemakkelijk en voordelig maken om te verduurzamen. Een voordelige financiering (b.v. een extra stukje hypotheek) of een
speciale financiering (b.v. een lening van het warmtefonds, een energiebespaarlening of een verduurzamingslening).

Hypotheek verhogen

Waarom is dit een goede financieringsoptie?
Verduurzamen via jouw hypotheek resulteert er doorgaans in dat de stijging in hypotheeklast aanmerkelijk kleiner is dan de daling in energielasten. Nog een bijkomend voordeel voor jou kan de korting op de hypotheekrente zijn die sommige hypotheekverstrekkers (ING, ABN Amro, Rabobank, Vista, Obvion, Woonnu en Triodos) geven aan ‘groene’ klanten. Deze hypotheekverstrekkers bieden ook nog speciale duurzaamheidsleningen aan, meestal tot een bedrag van €25.000. Over dat deel betaal je dan een lagere hypotheekrente. Onze financieel adviseurs kunnen je kosteloos informeren over de mogelijkheden.

Wanneer kom je in aanmerking?

Je hypotheek verhogen bij het verduurzamen kan zowel als je financieringsruimte over hebt en als je geen financieringsruimte over hebt. Je mag vaak, in plaats van 100% van jouw woningwaarde, 106% van jouw woningwaarde lenen.

Energiebespaarlening

Nog een aantrekkelijke optie om jouw verduurzaming te financieren is de Energiebespaarlening. Deze lening is erg laagdrempelig en dus goed verkrijgbaar voor jou als woningeigenaar. De Energiebespaarlening is bedoeld voor woningeigenaren en VvE’s en wordt aangeboden door het Nationaal Warmtefonds. Je kunt deze lening combineren met eventuele subsidies op het gebied van verduurzaming.

Wat zijn de mogelijkheden van deze lening?

De Energiebespaarlening is een optie bij alle verduurzamings-mogelijkheden die wij aanbieden. Het te lenen bedrag ligt tussen de €1.000 en €25.000. De rente voor deze lening is laag en maakt het voor jou dus goedkoop om te gaan verduurzamen.

Het warmtefonds heeft een speciale lening met 0% rente voor huishoudens met een verzamelinkomen tot €45.014 als er een nieuwe Energiebespaarlening wordt aangevraagd. Ook wordt er momenteel gewerkt aan een speciale lening voor mensen die normaal gesproken niet kunnen lenen door bijvoorbeeld een negatieve BKR-notering. Dit heet de Energiebespaarhypotheek. Vraag ons gerust om advies om te onderzoeken waarvoor jij precies in aanmerking komt.

Hoe werkt de Energiebespaarlening?

De rente op deze lening staat vast voor een looptijd van 7, 10 of 15 jaar en voor leenbedragen vanaf €15.000 tot €25.000 ook voor 20 jaar. Bij warmtepompen geldt voor dat laatste een beperking. De warmtepomp mag niet duurder zijn dan 33% van het leenbedrag. Als je jouw huis zeer energiezuinig wil maken of zelfs energieneutraal dan kan je tot maximaal €65.000 lenen voor jouw verduurzamingsmaatregelen. Deze lening is annuïtair, wat betekent dat je maandelijks rente en een stukje aflossing betaalt. Aan het einde van je looptijd is je lening dan terugbetaald. Je betaalt maandelijks een vast bedrag en de lening is boetevrij. De rente van de lening is voor de meeste woningeigenaren fiscaal aftrekbaar.

SVN Duurzaamheidslening

Gemeenten en provincies stimuleren woningeigenaren ook om te gaan verduurzamen. Daarom bieden zij de SVN Duurzaamheidslening aan. Dit is een lening waarbij je tegen gunstige voorwaarden geld kan lenen bij het verduurzamen van je woning.

In essentie is de SVN Duurzaamheidslening hetzelfde als de Energiebespaarlening. Er is één belangrijk verschil: de Energiebespaarlening wordt nationaal geregeld en de SVn Duurzaamheidslening wordt regionaal geregeld.

Dit betekent dat de gemeente of provincie bepaalt welke maatregelen er worden gefinancierd en wie daarvoor in aanmerking komt. Er zijn momenteel ruim 100 gemeenten die meewerken aan dit fonds. Voor deze lening kom je alleen in aanmerking als je jonger dan 75 jaar bent.

Hoe werkt de SVN Duurzaamheidslening?

Allereerst zal er gekeken moeten worden of jouw gemeente of provincie in aanmerking komt voor een duurzaamheidslening. Vervolgens is het van belang wat dan jouw opties hierbij zijn.