Heb
je nog
vragen?

Veelgestelde vragen.

Rondom de onderwerpen verduurzamen en isoleren zijn vaak veel onduidelijkheden en vragen. Precies voor die reden hebben wij de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet en deze beantwoord. Klik hier onder in het overzicht op het onderwerp waar je een vraag over hebt. Je wordt dan vervolgens naar het desbetreffende onderwerp op deze pagina geleid.

Heb je een vraag die niet tussen de FAQ staat? Neem dan vooral contact met ons op! Wij staan elke dag voor je klaar om je te helpen.

▸ Wat is een geïsoleerd huis?
▸ Isolatie: Dak, vloer en wand
▸ Dubbel glas
▸ Zonnepanelen
▸ Warmtepomp

Onze doelen

Heb je vragen of suggesties?

Aarzel niet om contact op te nemen.

Volg ons op social media.

▸ Wat is een geïsoleerd huis?

Als objecten warmer zijn dan hun omgeving, hebben deze de neiging om hun warmte af te staan om in evenwicht te blijven met hun omgeving. Dit gebeurt op drie manieren. Ten eerste is er sprake van geleiding, dat wordt veroorzaakt doordat de deeltjes in een vaste stof trillen. Doordat deze trillingen worden doorgegeven, wordt langzaam maar zeker het hele materiaal verwarmd.

Ten tweede is er sprake van stroming, waarbij door temperatuurverschillen op grotere schaal vloeibaar of gasvormig materiaal wordt verplaatst. Lucht- en waterstromingen zijn hier een voorbeeld van.

Ten derde en ten slotte is er sprake van straling wanneer de warmte van een object, dat wil zeggen de trilling van de deeltjes, in elektromagnetische straling wordt omgezet. De omgeving absorbeert deze straling, waarop het object afkoelt en de omgeving opwarmt. Een woning in de winter is een voorbeeld van zo een object dat warmer is dan zijn omgeving. De warmte die van binnen komt wordt onder andere via de buitenwanden naar buiten geleid. Om dit warmteverlies te beperken en te zorgen dat de temperatuur binnen gelijk blijft, moet de warmte-uitwisseling tussen binnen en buiten verstoord worden. Dit proces heet isolatie.

Er bestaan verschillende vormen van isolatie, die allemaal andere eigenschappen hebben en allemaal verschillende materialen vereisen. De bekendste en meest toegepaste soorten isolatie zijn vloer-, dak- en spouwmuurisolatie. Dakisolatie beperkt warmteverlies via het dak door middel van hardschuimplaten, glaswol, steenwol en aluminium noppenfolie.

Vloerisolatie zorgt ervoor dat er ondervloers of bovenvloers nauwelijks warmte verloren gaat via je vloer. Door middel van spouwmuurisolatie wordt voorkomen dat warmte verloren gaat via de muur, door de spouw te vullen met isolatiemateriaal zoals schuim, korrels, parels, vlokken, steenwol, inblaaswol en glaswol.

Zoals de naam reeds laat vermoeden is een kruipruimte een beperkte ruimte die zich onder de vloer bevindt. Eigenlijk vormt deze ruimte het compartiment tussen de topvloer van een woning en de fundering. Ongewenstheden die bijvoorbeeld vanuit de fundering een weg naar boven hebben gevonden kunnen op deze manier niet meteen de woning beïnvloeden. Dit wil niet zeggen dat met name vocht geen impact kan hebben op het leefklimaat in huis. Net omwille van die reden en omdat er ook via de vloer warmteverlies kan optreden kiezen mensen er voor om een eventueel aanwezige kruipruimte te laten isoleren.

Op het eerste zicht lijkt het misschien vaak onmogelijk om toegang te krijgen tot de kruipruimte, maar toch is dit wel degelijk het geval. Eén van de meest voorkomende plaatsen om toegang te krijgen tot de aanwezige kruipruimte bevindt zich achter de voordeur of in een mogelijke opbergruimte onder de trap. In principe zal je zelden of nooit toegang moeten hebben tot de kruipruimte, alleen wanneer er een probleem optreedt met de leidingen is dat het geval. Let op, de mate waarin kruipruimte isolatie geplaatst kan worden is sterk afhankelijk van de soort isolatie die je wenst toe te passen. Hier moet je dan ook altijd rekening mee houden.

De kruipruimte heeft echter niet alleen een beschermende, maar ook een praktische functie. In een huis zijn er vandaag de dag bijzonder veel leidingen terug te vinden. Denk hierbij niet alleen aan gasleidingen, maar ook aan water- en elektriciteitsleidingen en wat te denken van de noodzakelijke afvoerleidingen in huis? Al deze verschillende leidingen worden in de kruipruimte geplaatst. Dit zorgt er voor dat ze geen (visuele) belemmering vormen in huis en daarnaast wordt mogelijke beschadiging aan de leidingen voorkomen. Duikt er op een dag toch een probleem op met één van de leidingen? Dan zijn deze ten allen tijde goed bereikbaar.

Indien je er tegenwoordig aan denkt om de aanwezige beglazing in je huis te vervangen zal je ongetwijfeld even met de handen in het haar zitten. Je kan er tegenwoordig namelijk niet meer uitsluitend voor kiezen om gebruik te maken van dubbel glas, maar je hebt ook de keuze tussen een aantal uitvoeringen op vlak van hoogrendementsglas. We onderscheiden op dit vlak de gewone HR van de HR++ en zelfs HR+++. Hoe meer plustekens er naast de HR worden aangegeven, des te beter de isolerende factor van het glas is, maar des te hoger ook de aankoopprijs komt te liggen.

Gedurende lange tijd kozen veel mensen er bij het vervangen van hun enkel glas voor om gebruik te maken van dubbel glas. De reden hiervoor is niet ver te zoeken. De dikkere glaslaag zorgde er in combinatie met de isolerende ruimte voor dat warmteverlies veel beter tegen kon worden gegaan dan vroeger. Het gevolg was een structurele besparing op de energiefactuur die voor veel gezinnen aanzienlijk te noemen was. Vandaag de dag kan het echter nog beter, namelijk door te kiezen voor hoogrendementsglas. Dit type glas isoleert nog twee tot drie keer beter in vergelijking met dubbel glas en zomaar even vier tot vijf keer beter in vergelijking met enkel glas. Mensen die zo efficiënt mogelijk om willen gaan met hun energieverbruik doen er dan ook goed aan om met deze waardes rekening te houden.

Wanneer je dubbel glas naast hoogrendementsglas legt is de kans bijzonder groot dat je het verschil tussen beide type glazen niet of nauwelijks zal zien. Toch, wanneer je goed kijkt kan je vaststellen dat er bij hoogrendementsglas een dun metalen laagje is te zien tussen de twee glasplaten. Dit metalen laagje lijkt op het eerste zicht een bescheiden aanpassing, maar dat is het niet. Door dit laagje wordt er namelijk voor gezorgd dat de warmte binnen goed behouden blijft terwijl de warmte van de zonnestralen toch op optimale wijze wordt opgevangen en gebruikt. Hierdoor ontstaat een uitstekende bescherming tegen warmteverlies.

Gedurende lange tijd werd het mensen die van plan waren om te investeren in nieuwe beglazing aangeraden om daarvoor gebruik te maken van dubbel glas. In dit geval was er namelijk geen sprake meer van een enkele glasplaat, maar wel van een dubbele. Hierdoor kon het warmteverlies aanzienlijk worden beperkt en dat niet voor één keer, maar wel ieder jaar opnieuw. Tegenwoordig zouden we durven te stellen dat dubbel glas eigenlijk haar beste tijd een beetje heeft gehad. Door gebruik te maken van zogenaamd triple glas kan je immers rekenen op een nog betere isolatie.

Triple glas wordt in de praktijk aangeduid door middel van HR met daarnaast drie plustekens. Triple glas beschikt eigenlijk over min of meer dezelfde werking als bij dubbel glas het geval is. Het enige verschil zit hem in de hoeveelheid glazen. Daar waar dubbel glas uit slechts twee glasplaten beschikt zijn dat er bij triple glas drie. Tussen de glasplaten in zit telkens een isolerende ruimte die is voorzien van een metalen laagje. De thermische buffer die op deze manier wordt opgewekt is nog doeltreffender als die van dubbel glas waardoor er op jaarbasis een meer dan behoorlijke besparing op de energiefactuur kan worden gerealiseerd.

Over het algemeen zal je voor het aankopen van triple glas rekening moeten houden met een prijs van zo een €120 euro per vierkante meter. Je dient er echter wel bij stil te blijven staan dat diverse factoren een rechtstreekse invloed uitoefenen op deze kostprijs. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de U-waarde. Triple glas beschikt over het algemeen over een U-waarde van tussen de 0,5 en 0,9. Des te lager de U-waarde van triple glas, des te beter de isolerende factor, maar des te hoger ook het kostenplaatje kan komen te liggen.

▸ Isolatie: Dak, vloer en wand

Wanneer je je woning gaat isoleren, betekent dit dikwijls een flinke investering. Het rendement dat deze investering oplevert is op lange termijn mede afhankelijk van de levensduur van de isolatie.

In de meeste gevallen is isoleren een investering voor de levensduur van je huis. Het is dan wel noodzakelijk dat je isolatiematerialen gebruikt die niet vervormen en niet kunnen vergaan. Wanneer de gebruikte materialen kunnen krimpen of uitzetten, ontstaan koude bruggen waardoor het isolerend vermogen afneemt. Indien het product geen vocht opneemt behoudt het niet alleen zijn stabiliteit maar voorkomt het ook schimmelvorming. Isolatiematerialen met een gegarandeerd lange levensduur zijn producten op basis van glas. Deze isolatiesoort wordt voornamelijk gebruikt om daken en spouwmuren te isoleren. Mits op juiste wijze toegepast, is dit vrijwel zeker een product dat zijn isolerende werking blijft behouden zolang het huis overeind staat.

Wanneer je de kruipruimte onder de vloer wilt isoleren, is het belangrijk dat je een isolatiemateriaal neemt dat tegen een stootje kan. In de kruipruimte is het meestal vochtig. Je moet er daarom alert op zijn dat het product dat je wilt gebruiken vochtbestendig is. Voor de isolatie van kruipruimten worden steeds meer natuurproducten gebruikt, zoals zand, schelpen en korrels. Daarnaast zijn er natuurlijk volop synthetische producten in de handel die ook een hoog rendement opleveren. Je kan een expert vragen om je te adviseren. Ook kun je de websites van de fabrikanten van de producten raadplegen voor meer informatie over de levensduur van isolatiematerialen.

Als je energie wilt besparen door middel van isolatieglas, dan wordt er door de leverancier meestal een garantie gegeven voor 10 jaar. In tegenstelling tot andere vormen van isoleren gaat isolatieglas niet een leven lang mee. Afhankelijk van de coating en hoe het glas in de sponning is geplaatst kan je uitgaan van 20 tot 30 jaar

Bij het lezen van een offerte is het belangrijk dat je aan bepaalde punten extra aandacht besteed. Zo moet je goed letten op de BTW toeslag. Kijk er naar of deze er überhaupt wel op staat en of bedrag met BTW klopt (gezien de 9% BTW-regeling). Ook is het verstandig om alle bedragen zelf nog een keer bij elkaar op te tellen, ter nacontrole. Zo weet je zeker dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Soms krijg je subsidies voor de isolatie van je woning. Ga na of je hier recht op hebt. Als dit het geval is, controleer dan of deze op de offerte staan en reken het bedrag waar je recht op heb zelf ook na.

Hoewel mensen het vandaag de dag uitermate belangrijk vinden om hun huis zo optimaal mogelijk te isoleren hebben ze hier veelal slechts een beperkt budget voor beschikbaar. In het merendeel van de gevallen lijkt het plaatsen van isolatie ook helemaal niet zo moeilijk waardoor eigenaars van een woning gewoon zelf de handen uit de mouwen steken. Bij kruipruimte isolatie werkt dat iets anders. Om de één of andere reden beschikt het plaatsen van dergelijke isolatie namelijk over een schrikeffect. Toch is het zelf plaatsen van kruipruimte isolatie absoluut niet zo moeilijk als het op het eerste zicht lijkt.

De keuze van het type isolatiemateriaal
De manier waarop er gewerkt moet worden om de aanwezige kruipruimte in je huis te isoleren is sterk afhankelijk van het type isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt. Wat dat betreft kan je een keuze maken uit:
– Isolatiematrassen
– Isolatiechips
– EPS isolatieparels
– Schelpen
Voor het plaatsen van isolatiematrassen moet je over een begaanbare kruipruimte beschikken. Dat is niet noodzakelijk voor bijvoorbeeld isolatiechips of isolatieparels die gewoon als het ware in de ruimte gepompt kunnen worden. Let wel op, wanneer je gebruik wenst te maken van dergelijke isolatiematerialen kan het noodzakelijk zijn om bijvoorbeeld een speciale pomp te huren en dat brengt extra kosten met zich mee.

Tot slot willen we wel nog één kleine waarschuwing geven. Wanneer een kruipruimte begaanbaar is (indien het met andere woorden over een hoogte beschikt van minimaal 50 centimeter), dan zal men er in het merendeel van de gevallen voor kiezen om gebruik te maken van bijvoorbeeld glaswolplaten. Deze moeten echter aan de onderzijde van de vloer worden bevestigd. Lang niet iedereen kan even goed tegen ruimtes met beperkte afmetingen. Mensen die bijvoorbeeld last hebben van claustrofobie doen er misschien goed aan om het isoleren van hun kruipruimte toch uit te besteden en dus over te laten aan een vertrouwd isolatiebedrijf.

Wanneer we het hebben over het isoleren van de gevel worden gevelisolatie en spouwmuurisolatie vaak in één adem genoemd. Veel mensen denken dan ook dat beide soorten isolatie eigenlijk hetzelfde zijn, maar dat is niet het geval. Oudere woningen, met name huizen die zijn gebouwd tussen 1920 en 1976 beschikken doorgaans allemaal over een zogenaamde spouw. De spouw is de ruimte die zich bevindt tussen de binnen- en buitenkant van de gevel. Bij het toepassen van spouwmuurisolatie wordt deze ruimte gevuld met isolatie waardoor warmteverlies via de gevel niet kan optreden. In het geval van gevelisolatie is er doorgaans geen spouw aanwezig waardoor een andere oplossing moet worden gezocht.

Wanneer je huis niet over een spouw beschikt en je toch warmteverlies via de gevel wil voorkomen kan je er eveneens voor kiezen om aan de binnenkant gevelisolatie aan te brengen. Er bestaan op dit vlak verschillende mogelijkheden, maar de populairste is het gebruik van gipskartonplaten. Over het algemeen wordt isolatie aan de binnengevel het minst vaak toegepast. Niet alleen omdat op die manier het risico op koudebruggen deels blijft ontstaan, maar ook omdat er condensatie kan ontstaan tussen de aangebrachte isolatie en de buitenmuur. Tel daar ook nog eens het ruimteverlies bij op en het aanbrengen van isolatie aan de buitengevel wordt meteen een behoorlijk stuk aantrekkelijker.

Omdat je bij isolatie aan de binnenkant van de gevel te maken krijgt met verschillende nadelen, waaronder plaatsgebrek kiezen steeds meer mensen er voor om de isolatie aan de buitenkant van de gevel te bevestigen. Deze isolatie kan op verschillende manieren worden toegepast. Je kan kiezen voor isolatie in combinatie met steenstrips, maar je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een houten gevelbekleding te voorzien en ga zo maar door. In het meest extreme geval kan er een extra buitenmuur worden gerealiseerd, maar omdat er dan ook een nieuwe fundering moet worden voorzien is dit de minst populaire vorm.

Wanneer je je huis gaat isoleren doe je dat niet alleen om comfortabeler te wonen of het milieu minder te belasten. Het uiteindelijke doel is toch om de investering van de isolatiekosten terug te verdienen.

Isolatie maakt de woonomgeving prettiger en gerieflijker. Door het isoleren van de spouwmuur zal de muur minder kil aanvoelen dan voor de isolatie. De muur straalt geen kou meer af. Ditzelfde geldt voor vloerisolatie. Bij een goede vloerisolatie voelt de vloer warmer aan.

De terugverdientijd van isolatie is afhankelijk van welk deel van je huis je isoleert. Een dak- of vloerisolatie heeft een terugverdientijd van 6 of 7 jaar. De terugverdientijd van bijvoorbeeld een spouwmuur is korter. In 3 tot 4 jaar heb je deze investering door energiebesparing eruit gehaald. De daling in het gasgebruik levert direct een behoorlijk rendement op. Bij een tussenwoning daalt het gasverbruik met ca. 15%. Voor een vrijstaande woning kan het gasverbruik zelfs dalen met 30%. Dit financiële voordeel zie je direct bij de jaarlijkse afrekening terug.
Ook het aanbrengen van dubbel glas of HR glas (hoogrendementsglas) levert een forse besparing op. Ook als je kozijnen en ramen nog niet aan vervanging toe zijn, kan het de moeite waard zijn om te informeren naar de mogelijkheden. Wanneer je enkel glas vervangt door HR++ glas, kan dit in een doorsnee gezinswoning een besparing opleveren in het gasgebruik van zo een 400 m3.

 

Sinds januari 2015 moet je bij de verkoop van je huis een energielabel leveren. Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe hoger je energielabel. De waarde van je huis stijgt hierdoor. Tevens verhoogt isolatie van vloeren, kruipruimten, spouwmuren, daken en zolders de duurzaamheid van je woning.

De spouw is een ruimte die is terug te vinden tussen de buitengevel en de binnenmuur. De aanwezigheid van deze spouw moet er voor zorgen dat vochtdoorslag van buiten naar binnen wordt voorkomen. Baksteen beschikt over poreuze eigenschappen die er voor zorgen dat het mogelijk is dat water omhoog trekt. Door een ventilatie te voorzien in de spouw wordt er voor gezorgd dat aanwezige waterdamp wordt afgevoerd waardoor de muur uitdroogt. Het is een groot misverstand dat een spouw werd toegepast in alle type woningen. Alleen huizen die werden gebouwd tussen 1930 en 1975 beschikken doorgaans over een lege spouwmuur (dus zonder spouwmuurisolatie). Tegenwoordig is het al dan niet aanwezig zijn van een dergelijke ruimte tussen de buitengevel en de binnenmuur afhankelijk van het type constructie waar gebruik van wordt gemaakt.

De functie van de spouw mag inmiddels duidelijk zijn en hoe interessant de aanwezigheid van een spouwmuur ook kan zijn, het moet gezegd worden dat er ook de nodige nadelen aan verbonden zijn. Standaard is een spouw in het merendeel van de gevallen namelijk niet geïsoleerd. Dit zorgt er voor dat er via de spouwmuur een aanzienlijk warmteverlies kan optreden wat zorgt voor een hogere energiefactuur. Wil je er voor zorgen dat de kosten van jouw energiefactuur binnen de perken blijven? Dan is het aanbrengen van isolatie in de spouw ongetwijfeld een interessante keuze!

Tijdens het bouwen bestaat de kans dat er vervuiling optreedt in de spouw. Gaat het om gewone restjes van bakstenen of om gewoon vuil, dan is dit op zich vrij eenvoudig te verwijderen. Gaat het echter om betonresten, dan kan dat zomaar een compleet ander verhaal worden. Zogenaamde cementbaarden kunnen er namelijk voor zorgen dat er een brug wordt gemaakt tussen het binnen- en buitenspouwblad. Hierdoor kunnen na het aanbrengen van de spouwmuurisolatie aanzienlijke vochtproblemen ontstaan met alle gevolgen van dien. Een goede controle uitvoeren van de spouw is dan ook zeer belangrijk vooraleer deze te laten isoleren.

▸ Dubbel glas

We stellen vandaag de dag vast dat er op de markt verschillende soorten glas zijn terug te vinden. De tijd dat je alleen maar kon kiezen voor enkele beglazing ligt dan ook reeds enige tijd in het verleden. Het meest gekozen alternatief voor gewoon enkel glas is dubbel glas. In dit geval kan je als eigenaar van een woning rekenen op een dubbele glasdikte met daar tussenin een isolerende ruimte. Dit zorgt er voor dat je zonder grote veranderingen aan bijvoorbeeld de kozijnen toch kan genieten van aanzienlijk beter isolerend glas. Daarnaast hoeft ook het prijskaartje van dubbel glas helemaal niet tegen te vallen en is de terugverdientijd verrassend kort.

Dubbel glas beschikt zoals de naam reeds laat vermoeden over een dubbele dikte. In het geval van dubbel glas wordt gebruik gemaakt van twee glasplaten die op zeer geringe afstand van elkaar luchtdicht worden verbonden. Dit zorgt er voor dat niet alleen het glas de warmte tegen zal houden, maar ook de isolerende ruimte die tussen de glasplaten in is gelegen zal daar zijn steentje in bijdragen.

Veel mensen denken dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende soorten dubbel glas die op de markt terug te vinden zijn. Dubbel glas is immers toch gewoon dubbel glas… of niet? We begrijpen dat mensen dit vaak denken, maar toch moet er rekening mee gehouden worden dat er onderling tussen de verschillende soorten dubbel glas wel degelijk een verschil kan bestaan. Het is in deze situatie in het bijzonder belangrijk om rekening te houden met de zogenaamde U-waarde van het glas. Hoe hoger deze waarde ligt, des te meer warmteverlies er kan optreden en des te beperkter het rendement wordt. Kiezen voor dubbel glas met een hoge U-waarde is dan ook altijd het interessantst.

▸ Zonnepanelen

Zonnepanelen laten de waarde van jouw woning flink stijgen. Daarbij heb je waarschijnlijk ook een hoger energielabel, nadat je zonnepanelen hebt laten installeren. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is. Door de zonnepanelen zal dit beter zijn! Een zuinige woning zorgt voor een hogere marktwaarde. Afgezien van de besparing op energie, is het dus ook een goede investering gezien de waarde van je woning.

Als je op een bepaald moment meer stroom opwekt dan verbruikt, dan kun je stroom terug leveren aan het net. Je meter loopt dan terug. Dit wordt dan verrekend met de stroom die je verbruikt als er minder stroom wordt opgewekt. Dit noemen we salderen.

Indien je overgaat tot aanschaf van zonnepanelen, is het zeker handig om bij je energieleverancier na te gaan wat voor een energiecontract je hebt en deze zo aan te passen zodat je het meeste rendement kunt halen uit jouw zonnestroominstallatie. Wij helpen je hier graag bij!

Duurzaam Besparen heeft een BTW-teruggave-service. Hiervoor werken wij samen met ‘De Centrale BTW Teruggave’. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het terugvragen van BTW op zonnepanelen en verzorgt de BTW-teruggave graag voor je.

De omvormer wordt via een individuele optimizers aan elk paneel gekoppeld. Dit levert als voordeel op dat uit elk paneel het maximale wordt gehaald. Daarnaast is deze omvormer voorbereid op de toekomst. Er kunnen accu’s aan gekoppeld worden, zodat je jouw eigen stroom kunt opslaan en later kunt gebruiken.
Tevens zijn er meer mogelijkheden om moeilijke situatie van het dak te benutten, denk hierbij aan:

✓ Panelen op gedeeltelijk overschaduwde plekken
✓ Panelen installeren met verschillende oriëntatie- en hellingshoeken
✓ Ongelijke string-lengtes en langere strings

Zonnepanelen zijn beschikbaar in diverse formaten. Standaard leveren wij zonnepanelen met een afmeting van 990 x 1640 mm.

Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat verbruikt ongeveer 225 kWh per jaar. Een ‘gewone’ elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.

Je wil 3000 kWh (gemiddeld verbruik in NL) per jaar opwekken met een dak op het zuiden.

De opbrengstfactor is 0,9 kWh/Wp per jaar. Je kunt als volgt berekenen hoeveel zonnepanelen er nodig zijn: 3000 kWh per jaar/0,9 kWh/Wp per jaar = 3333 Wp aan zonnepanelen. Afhankelijk van het vermogen per zonnepaneel kun je berekenen hoeveel zonnepanelen er nodig zijn. De zonnepanelen van Duurzaam Besparen hebben 310 Wp, dan heb je 3.333 Wp/ 310Wp = 11 zonnepanelen nodig.

▸ Warmtepomp

Op basis van de aanname van een regulier gasgebruik van 1.600 m3 per jaar en een jaarlijks stroomgebruik van 3.500 tot 4.000 kWh bedraagt de besparing circa € 300 (energieprijsniveau 2007). (indicatie)

Voor een woning met een regulier gasgebruik van 1.600 m3 per jaar voor verwarming komt het jaarlijkse stroomgebruik op 3.500 tot 4.000 kWh. (indicatie)

Warmtepompen gebruiken over het algemeen elektrische energie, maar zijn ook beschikbaar in gasgestookte en absorbtieuitvoering. Warmtepompen leveren warm water met een maximale temperatuur van circa 55 °C. Hogere temperaturen moeten worden gerealiseerd met een elektrisch verwarmingselement in de warmtepomp. Fabrikanten zijn bezig met nieuwe technologieën om hogere temperaturen te realiseren.

Met duurzaam opgewekte elektrische energie is met de warmtepomp een volledig CO2-neutraal verwarmingssysteem te realiseren.

De huidige generatie warmtepompen levert voor verwarming circa 4 maal de hoeveelheid gebruikte energie, Coeficient Of Performance (COP) is 4. Voor koeling kan de COP oplopen tot 10 à 20.

Leveranciers claimen voor verwarming inmiddels al COP’s van 5 à 6.

Ja, hoewel de rendementen in de winter iets teruglopen, wordt het warmtepompsysteem hierop gedimensioneerd.

Ja, de afgiftelichamen worden wel groter en moeten hierop juist worden gedimensioneerd.

Ja, netto zal bij een Coëfficiënt Of Performance (COP) van 4 nog altijd 50% CO2 worden gereduceerd.