Warmtepomp

Warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen: 

  • Hybride warmtepomp: deze pomp combineer je met een cv-ketel. De ketel springt bij als het nodig is. Deze warmtepomp is een prima tussenstap als je huis nog niet goed is geïsoleerd en nog niet volledig klaar is voor wonen zonder aardgas.
  • Volledig elektrische warmtepomp: deze pomp verwarmt het water en het hele huis. Hij is alleen geschikt als je huis goed tot zeer goed geïsoleerd is. Een volledige warmtepomp kan warmte uit de lucht of de bodem halen. 
  • Ventilatiewarmtepomp: deze pomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Een ventilatiewarmtepomp is geschikt voor huizen met automatische ventilatie.

Meer dan 280.000 huizen in Nederland (2018) hebben al een warmtepomp, alleen in 2018 kwamen er al meer dan 60.000 bij.

Waarom is een warmtepomp duurzaam?

air heat pumps beside house - warmtepomp stockfoto's en -beelden

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Een warmtepomp doet dat heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte.

De warmtepomp gebruikt stroom: je zult dus merken dat je stroomverbruik toeneemt. Daar staat tegenover dat je geen (of bij een hybride warmtepomp: de helft minder) gas gebruikt. Alles bij elkaar gaat

jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water omlaag, ook al is in Nederland de stroom nog lang niet 100% duurzaam.

Vergeleken met een HR-ketel op gas is jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water veel lager:

• Met een hybride warmtepomp zo’n 25% lager.
• Met een volledige warmtepomp met de buitenlucht als bron zo’n 40% lager. 
• Met een volledige warmtepomp met bodembron zo’n 50% lager.

Als in de toekomst alle stroom duurzaam is, gaat de CO2-uitstoot van volledige warmtepompen zelfs naar nul.

Hybride warmtepomp

Een hybride type heb je nodig als jouw huis overal wel iets van isolatie heeft, denk aan het dak, de vloer, de gevel en HR glas. Een hybride warmtepomp werkt samen met jouw huidige cv ketel waardoor het gasverbruik flink wordt verlaagd.

Denk aan een verlaging van 25% op de CO2 uitstoot!

Heb je een niet zo goed geïsoleerd huis? Denk aan spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Doe dat dan eerst! Zo kun je namelijk het maximale rendement behalen.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Kies je voor een hybride warmtepomp of voor een type dat op buitenlucht werkt dan heb je een buitenunit die op een airco lijkt. Een buitenunit beschikt over een ventilator als de warmtepomp draait. Zet de buitenunit altijd op een plek waar jezelf en je buren het minste last ervan hebben.

Je kunt kiezen voor een kast met een geluidsdemping. Je kunt ervoor kiezen om de buitenunit in een schuur te zetten of bijvoorbeeld op het dak van een aanbouw (mits het dak niet gevoelig is voor trillingen). Zet de buitenunit niet te dicht bij een slaapkamerraam of op het dak van je slaapkamer of woonkamer.