Isoleren

Isoleren

Er zijn verschillende mogelijkheden van isoleren die wij voor jou kunnen verzorgen. Hieronder zijn de verschillende mogelijkheden benoemd.

Dakisolatie:

Een dak zonder isolatie verliest veel warmte: het is een van de grootste energieverspillers in huis. Met goede dakisolatie bespaar je jaarlijks honderden euro’s op jouw energierekening en woon je comfortabeler. Als je de zolder verwarmt, is het voordeel in een gemiddelde hoekwoning/2-onder-1-kap zo’n 700 euro per jaar. Bij een onverwarmde zolder bespaar je ongeveer 380 euro.

Meer dan 8 van de 10 woningen heeft al dakisolatie, maar de meeste daken zijn matig geïsoleerd. Het is zeker de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren. Sommige maatregelen kun je prima zelf uitvoeren. Een goed geïsoleerd dak is beter voor het milieu. Je woning verliest minder warmte zodat je minder gas of stroom verbruikt. Dat scheelt CO2-uitstoot en is dus goed voor het klimaat.

Het isoleren van een schuin dak van een gemiddelde hoekwoning/2-onder-1-kap kost ongeveer 4.700 euro als je het laat doen (inclusief afwerking met bijvoorbeeld gipsplaten). Als je het zelf doet, betaal je alleen 1.000 euro aan materialen.

Vloerisolatie:

Vloerisolatie houdt de warmte in huis en bespaart energie. Mensen met vloerisolatie zijn daar erg tevreden over. Wil je ook warmere voeten? Er zijn verschillende manieren om je vloer te isoleren. 

Het is goed voor het milieu om de vloer van je begane grond te isoleren. Met vloerisolatie bespaar je in een hoek/2-onder-1-kapwoning op jaarbasis gemiddeld 280 m3 gas. Dat scheelt 220 euro per jaar op je energierekening en 550 kilo CO2-uitstoot. Vloerisolatie kost voor een hoek/2-onder-1-kap woning ongeveer 1.600 euro. Vloerisolatie is makkelijk aan te brengen als je een hoge kruipruimte onder de vloer hebt. Maar ook zonder (of met een lage) kruipruimte is het mogelijk.

Spouwmuurisolatie:

Spouwmuurisolatie is een slimme verbetering van je huis: de warmte blijft in huis, je hebt een lagere energierekening en het is goed voor het milieu. Bovendien is spouwisolatie veel goedkoper dan je misschien denkt!

Bij een hoekwoning/2-onder-1-kap kost het isoleren van de spouwmuur bijvoorbeeld maar 2.100 euro. Daarmee bespaar je zo’n 650 euro per jaar (prijspeil 2019). In 3 jaar heb je de investering dus terugverdiend! 

Spouwmuurisolatie geeft bovendien veel comfort in huis. Je woning houdt de warmte beter vast en de muren geven minder kou af. Het is gelijkmatiger warm in huis. Ook de winst voor het milieu is groot: doordat de verwarming minder vaak aanslaat, daalt je gasverbruik en stoot je minder CO2 uit.

Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. Bijna driekwart van de huizen in Nederland heeft al geïsoleerde buitenmuren.